Razgovor o Madridskim Izborima: Borba za spas španjolskog javnog zdravstva

Ne možes glasovati?  MOŽEŠ biti dio razgovora!

Razgovor o madridskim izborima  pokrenut je 4. svibnja, 2021. u svrhu informiranja i osnaživanja svih građana Madrida koji nemaju pravo na glasovanje. Ako smo dovoljno  upoznati s  našom lokalnom politikom, možemo razgovarati s našim prijateljima, kolegama, susjedima i obitelji te ih potaknuti  na izlazak na izbore kako bi se spriječio ponovni izbor Ayuso (aktualne predsjednice Zajednice Madrida). 

Razmotrimo zašto je privatizacija javnog zdravstvenog sustava toliko opasna i što madridske ljevičarske i desničarske stranke planiraju učiniti po tom pitanju.

Privatizacija bolnica i ordinacija znači manje kreveta za intenzivnu njegu.

Privatni domovi zdravlja i bolnice daju prednost najprofitabilnijim pacijentima (imućnima i zdravima) i stavljaju u drugi plan jedinice za hitnu i intenzivnu njegu, što dovodi do razornih posljedica u situacijama poput trenutne pandemije. Pripremiti se  za pandemiju znači da moramo trošiti novac u nadi da to neće biti potrebno,  nešto što si samo javni sektor može dozvoliti budući da  ne daje prednost dobiti.

Privatizacija domova za njegu znači preuzimanje više rizika.

Učinci privatizacije su još ozbiljniji u staračkim domovima. Troškovi su  smanjivani zapošljavanjem vrlo malo osoblja koje je loše plaćeno i neadekvatno obučeno, a ima pravo na kratko ili nitakvo  bolovanje (prisiljavajući ih na taj način  da dođu na posao čak kad su bolesni) i koje je također prisiljeno raditi u više objekata kako bi ostvarili dovoljno prihoda. Sve to pridonosi širenju virusa.

Opterećenje privatnih medicinskih sestara također je veće nego kod javnih medicinskih sestara. Privatne medicinske sestre se dnevno u prosjeku brinu o pet dodatnih pacijenata, dok su njihove plaće niže za 20-25%.

PP (Narodna stranka) je od 2009. smanjila javnu zdravstvenu potrošnju za 11,2%.

Amnesty International je objavio kako je desetljeće desničarskih mjera štednje (donesenih djelomično u skladu s pravilima o rashodima EU) zabilježilo pad javne potrošnje na zdravstvo za 11,2% od 2009. do 2018., iako je španjolski BDP dijelom porastao za 8,6% zbog procvata u turizmu. Ti su rezovi ostavili posljedice na usluge primarne zdravstvene zaštite, poput nedovoljno osoblja ili financiranja u trenutku kada se pojavio COVID-19 , tako da su se javni zdravstveni radnici  morali suočiti s nemogućim opterećenjima, osobnim rizikom, iscrpljenošću i stresom.

Privatne bolnice još uvijek pokušavaju profitirati na račun pandemije.

Čini se da lobi privatnih bolnica koristi krizu COVID-19 da bi dalje uspostavio i proširio ulogu privatnog sektora, koji će doslovno ubiti naše najranjivije i marginalizirane zajednice, posebno osobe s invaliditetom, migrante i starije osobe.

Rješenja desnice i ljevice:

Desnica želi nastaviti smanjivati izdavanja ​​javnom zdravstvu i povećavati privatizaciju. Ljevica želi novac uložiti natrag u javno zdravstvo, zaustaviti njegovu privatizaciju i povećati plaće radnika kako bi se izbjegla emigracija zbog nezaposlenosti.

Za što glasujemo?

  • Nema više rezova!
  • Nema više privatizacije!
  • Povećanje plaća!
  • Zaštita javne usluge od trgovinske i investicijske agende EU-a!
  • Povećanje potrošnje na javne zdravstvene usluge!

#SanidadPública

More Reading

Post navigation

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.