E Vorba Despre Alegeri în Madrid: Bătălia din Madrid

Pe 4 mai, cetățenii din Comunitatea Madridului merg la vot pentru a alege 136 de deputați care vor forma noul Parlament Regional. Cireașa de pe tort din Spania, alegerile din Madrid sunt un indicator al tendințelor naționale, și un moment în care cetățenii pot da verdictul despre cum a fost gestionată această pandemie care a ucis aproape 15,000 de oameni doar în Comunitatea Madridului. 

Demonstrația scurtă de solidaritate națională de la începutul pandemiei a fost înlocuită de polarizare și certuri. Lovirea oalelor și crătițelor, care a fost folosită pentru a exprima solidaritatea cu personalul medical este acum o armă în mitingurile politice. Deși în Spania curentele politice sunt în mod normal polarizate, aceste alegeri sunt incredibil de toxice, cu puține semne de înțelegere între cele două blocuri diferite. Transformată într-o aparentă bătălie între fascism și comunism, aceste alegeri sunt similare stilului dușmănos în politică care exista înaintea apariției partidelor noi Unidas Podemos (UP) și Ciudadanos, care au pierdut mult teren în ultimii ani.

În acest articol prezentăm principalii actori, propunerile lor, și șansele cu care sunt cotați, pentru cele 6 partide principale care participă la alegerile pentru Comunitatea Madridului 2021. 

(Sondaj de opinie El País: 27.04.2021)

Partido Popular (PP) – Isabel Diaz Ayuso

Președinta în exercițiu și lideră în sondaje, candidata partidului conservator Isabel Diaz Ayuso promite libertate. Adică continuarea cursului de limitare a restricțiilor, o politică ce se dovedește populară în capitală. Împreună cu liderul partidului Pablo Casado, Ayuso face parte din aripa nouă a populiștilor care luptă pentru a reface imaginea partidului după cazul scandalos de corupție Gürtel, în urma căruia o parte importantă a votanților PP au migrat spre partidele Vox și Ciudadanos. Agenda economică a celor de la PP și promisiunea limitării restricțiilor pare să-i fi ajutat să câștige voturile Ciudadanos, un partid în cădere liberă. Rămâne de văzut dacă va trebui să formeze din nou o coaliție cu partidul de extremă dreapta Vox pentru a obține majoritatea parlamentară. 

Partido Socialista Obrero Español (PSOE) – Ángel Gabilondo

Celălalt dintre cele două partide care au dominat scena politică din Spania și principalul partid de stânga, socialiștii guvernează în momentul de față Spania sub conducerea primului ministru Pedro Sanchez. La guvernare în coaliție cu Unidas Podemos, candidatul din Madrid Ángel Gabilondo propune formarea unei alianțe cu celelalte partide de stânga pentru a face față rivalilor de la PP. Fost profesor universitar și Ministru al Educației, Gabilondo a câștigat alegerile în 2019, dar nu a putut forma un guvern. Susținând poziția PSOE în guvernul național, pune accentul pe lacunele administrației Ayuso în a ajuta sectoarele Horeca și afacerile din Madrid în general. 

Más Madrid – Mónica García

Partidul fostului primar din Madrid, Manuela Carmena, acest partid de stânga are succes sub comanda f lui Mónica García, urcând pe locul 3 în sondaje. Anestezistă de profesie, experiența lui García în sectorul medical, unde a luptat în prima linie împotriva pandemiei pare foarte utilă în aceste alegeri și îi oferă credibilitate cu votanții. Cu ajutorul unui mesaj hiper localizat, care a funcționat în victoria lui Carmena în 2015 au reușit să devină principalii contracandidați ai celor de la PSOE în zona de stânga. Más Madrid speră că prezența la vot va fi suficientă pentru a putea forma o coaliție de stânga. Subliniem că schisma lor de UP, și refuzul de a prezenta o listă comună cu aceștia înseamnă ca o coaliție va fi dificilă .

Vox – Rocío Monasterio

Ascensiunea celor de la Vox, de la un partid de margine la parte din guvernul Ayuso și posibil factori decizionali în aceste alegeri este cu adevărat remarcabilă. La fel ca alte mișcări de dreapta, Vox promite să facă Spania măreață din nou (hacer España Grande otra vez). Susțin o nouă Reconquista și o întoarcere la valorile francoiste. Refuză egalitatea de gen și rasială, și folosesc un discurs anti-imigranți și anti stânga care au fost comparate cu regimul Nazist. Vox a apărut ca un efect al crizei de independență din Catalonia și a crizei refugiaților din Siria. Liderul național Santiago Abascal și candidata din Madrid  Madrid Rocío Monasterio au recreate o mișcare politică care mulți sperau că a dispărut cu Franco și revenirea democrației. Vox a profitat de votul cetățenilor sătui de partidele convenționale, obținând multe voturi în zone PSOE precum Andaluzia și par să se îndrepte spre un rol important dacă Ayuso nu va obține majoritatea. 

Unidas Podemos – Pablo Iglesias

Format în urma protestelor anti-austeritate și a mișcării indignados în 2014, această alianță de partide de extremă stânga au erupt pe scena politică sub conducerea fostului profesor universitar de științe politice Pablo Iglesias. Oferă o platformă progresistă aliniată cu protejarea minorităților sexuale, imigranților și a mediului înconjurător, împreună cu o politica economică populistă de renaționalizare și creșterea cheltuielilor publice. În aceste alegeri, UP a mizat pe criticarea guvernului regional pentru efectele politicilor PP de austeritate asupra sistemului sanitar. Pe locul 5 în sondaje, UP speră ca decizia surpriză a lui Iglesias de a candida îî va ajuta să recâștige voturile pierdute, dar având în vedere numărul crescut de partide de stânga și lupta dintre ele, este greu de crezut. 

Ciudadanos – Edmundo Bal

Aparent nepotrivit în alegeri polarizate, centrismul celor de la Ciudadanos i-a situat pe ultimul loc în sondaje și în pericol de a nu atinge pragul de 5% necesar pentru a intra în Parlamentul Regional. Partidul care părea să distrugă sistemul bipartidist din Spania a pierdut o parte importantă din votanți în urma unei serii de erori tactice. Ciudadanos au fost cei care au cauzat aceste alegeri anticipate în urma încercării de a deturna guvernul regional PP din Murcia. Partidul a pierdut liderul carismatic Albert Rivera, și nu pare să găsească soluții. Încă un rezultat slab în alegeri îi pune în pericol pe cei de la Ciudadanos de a dispărea complet din zona principală a politicii spaniole. 

More Reading

Post navigation

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.