Let's talk

Razgovor o madridskim izborima: djeca migranti bez pratnje

26 April 2021

Ne možes glasovati? MOŽEŠ biti dio razgovora!

Prije svega, moramo prestati koristiti termin menas za djecu migrante bez pratnje. Ta riječ je kratica za menores extranjeros no acompañados (maloljetne strane strane osobe bez pratnje na španjolskom), drugim riječima, za djecu koja napuštaju svoju zemlju i putuju sama bez patnje odrasle osobe.

Posljednjih godina riječ menas je prisvojila krajnja desnica koja je dosljedno iskorištavala prisutnost djece migranata bez pratnje kako bi stvorila kulturu ksenofobije oko imigracije općenito.

Krajnje desničarska stranka Vox pokrenula je najagresivniju izbornu kampanju do sada.

U utorak ujutro, na putu do posla mogli ste vidjeti divovski Voxov plakat na kojem su dvije osobe: starija žena i dječak s kapuljačom (španjolske novine ga nazivaju muškarcem) i maramom koja mu prekriva nos i usta. Plakat osuđuje zakonski potrebnu brigu za maloljetnike bez pratnje i uklonjen je s metro i željezničkih stanica nakon negodovanja javnosti. Postavlja se pitanje kako je uopće moguće da je plakat bio postavljen. No, unatoč tome što je Más Madrid prijavio plakat tužiteljstvu, rasistička propaganda Voxa ne jenjava.

U srijedu navečer održala se predizborna rasprava na televizijskom kanalu Telemadrid u kojoj je kandidatkinja Voxa, Rocío Monasterio, mahnula plakatom u kameru. Televizijski kanal dopustio je ovu otvoreno rasističku propagandu i rasprava se nastavila bez posljedica.

Djeca se ne mogu koristiti kao politička strategija za pridobivanje glasova

… objašnjava antirasistička organizacija Ex-Menas Madrid, rastuća platforma koja brani prava najmlađe generacije imigranata.

Najveća broj dolazi iz Maroka (68%), zatim Gvineje Conakry (8,4%), Alžira (5,2%), Malija (4,5%) i Obale Bjelokosti (3,5%). Oko 92% su dječaci, a samo 8% su djevojčice. Većina djece migranata bez pratnje u Španjolsku stiže morem, opasnim putovanjem koje svake godine ubije tisuće migranata. Oni bježe od institucija i nedostatka mogućnosti obrazovanja i zapošljenja. Kada dođu u Španjolsku, nakon što su jedva preživjeli put, susreću se s rasizmom, pojmom koji im dosad nije bio poznat i lijeve stranke obećavaju da će se uloviti u koštac s tim problemom.

Rješenja desnice i ljevice:

Ljevica želi povećati broj centara koji olakšavaju uključivanje i osnaživanje djece migranata bez pratnje, te organizirati više sociokulturnih i sportskih aktivnosti koji su ključni čimbenici u njihovoj integraciji i stvaranju životnih prilika. Ključno je da se maloljetne migranti što prije smjeste u skrb kako do 18. rođendana ne bi bili zaboravljeni i, kao mnogi, završili kao beskućnici.

Lijeve stranke planiraju proširiti pravo glasa kako bi svi građani mogli glasovati na regionalnim izborima (poput izora ovog 4. svibnja) potičući središnju vladu da izmijeni Zakon o zastupanju naroda (LOREG).

Desne stranke, s druge strane, žele zatvoriti centre za djecu migrante, kao i islamske kulturne centre, te smanjiti financiranje programa integracije. One ne pokazuju znakove povlačenja svoje rasističke i stigmatizirajuće retorike prema djeci migrantima; već se naklinju prema rasističkim i ksenofobnim govorima koji bi trebali biti stvar prošlosti.

Za što glasujemo?

  • Za povećanje pomoći i potpore djeci migrantima!
  • Za očuvanje postojećih centara za podršku!
  • Za omogućenje migrantima da glasaju!
  • Za kraj rasizma!

#nometiquetes

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

SUBSCRIBE FOR

A FREE COPY OF MY

WEEKEND GUIDE FOR MADRILEÑES!

 

SUBSCRIBE TO THE MNF

NEWSLETTER!