E Vorba a Despre Alegeri în Madrid: Locuințe sociale, executări silite, apartamente goale și Blackstone

Nu poți vota? Participă la conversație! 

Blogul ”E Vorba Despre Alegeri În Madrid” a fost creat cu ocazia alegerilor locale din 4 mai 2021. Scopul nostru este de a informa și ajuta cetățenii din Madrid, inclusiv pentru cei care nu au drept de vot dar locuiesc aici. Informându-ne despre politica locală, putem discuta cu colegi, amici, vecini sau alți membri ai familiei cu scopul de a crește participarea la vot a celor de stânga și a opri realegerea lui Ayuso! 

În decursul ultimilor 26 de ani, guvernul regional de dreapta din Madrid a ”reușit” să vândă majoritatea locuințelor sociale, cu puține rămase în folosință în momentul de față. În acest articol vom analiza ce consecințe au aceste acțiuni asupra tinerilor, imigranților, femeilor, familiilor monoparentale și vârstnicilor, și ce ne promit partidele de ambele părți ale spectrului politic în legătură cu această situație. 

Doar 2.5% din locuințele din Spania au caracter social.

Stocul de locuințe sociale din Spania în momentul de față formează doar 2.5% din total, conform unui studiu Amnesty International despre sărăcia extremă în Spania. Comparativ, în Olanda acestea sunt 30% din stocul total, 24% în Austria, 17,6% în Marea Britanie și 16.8% în Franța. În ultimii 12 ani, peste 600,000 de locuințe din Spania au fost confiscate. 30% dintre locuințele goale din Europe se găsesc în Spania – un total de 3,5 milioane de case. 

280,000 de locuințe goale în Madrid.

Madrid este epicentrul speculației imobiliare, explică activista PAH Alejandra Jacinto. De asemenea, Alejandra arată că 280,000 de locuințe stau nefolosite în Madrid. Între timp, prețul locuințelor în Madrid s-a dublat în ultimii 5 ani. Recent am văzut o ușoară scădere a prețurilor locuințelor, dar acest efect va dispărea până la sfârșitul anului, din cauza faptului că partidul de dreapta PP își pune speranțele pentru recuperarea economică pe seama turismului și a închirierii apartamentelor turistice.

PP a vândut 4,800 de locuințe social fondurilor vultur.

Aproximativ 4,800 de locuințe sociale au fost vândute de către PP spre fonduri străine de investiții precum Goldman Sachs sau Blackstone. Chiar și într-o scurtă plimbare prin Madrid este imposibil să ratezi o fereastră sau ușă zidită, semn al unei locuințe executate silit și preluată în scopul speculei. 

[Speculația imobiliară are loc atunci când locatarii sunt executați silit și casa rămâne goală ani de zile, până când prețurile locuințelor cresc în zona în cauză, și cu ele crește și prețul chiriilor. Casa este apoi pusă la vânzare la un preț crescut. Aceasta este o practică standard a proprietarilor, fondurilor vultur precum și a băncilor.]

Locatarii cheltuind în momentul de față 50% din salarii pe chirie. 

Señora Ayuso, candidata PP la președinția camerei parlamentare regionale, vede locuința precum un bun de consum mai degrabă decât un drept. Înainte ca impactul crizei economice cauzată de pandemia COVID-19 să fie resimțit, guvernul regional trebuie să ia măsuri pentru a opri executarea silită a locatarilor vulnerabili. 

Închirierea unei locuințe private prezintă pericole pentru chiriașii vulnerabili: imigranți, femei, familiilor monoparentale și bătrânilor.

Insuficiența locuințelor sociale a avut un impact nimicitor asupra familiilor cu venituri mici, în special cei care au fost executați silit. În absența unor locuințe sociale, aceste familii nu au de ales decât să închirieze de pe piața privată, unde prețurile sunt crescute. Acest fapt le trimite și mai aproape de limita subzistenței, și de alte executări silite. Un studiu Amnesty International arată că din 2008, peste 1,2 milioane de persoane au fost executate silit în Spania. 

Partidele de dreapta vs stânga:

Cei de dreapta vor continua să vânda locuințele sociale, să refuze să reglementeze prețul chiriilor, și nu vor construi mai multe locuințe sociale. Stânga (în special Podemos) doresc să crească numărul de locuințe sociale, și să oprească vânzarea lor către fonduri de investiții. Să reglementeze prețul chiriei pentru a ajuta tinerii și familiile să le poată plăti, și să oprească executările silite. De asemenea, stânga dorește să oprească specula imobiliară, punând locatari în toate casele goale. 

Și eu cu cine votez?

  • Gata cu vânzarea locuințelor sociale către companii private! 
  • Cerem construirea de locuințe sociale! 
  • Cerem reglementarea prețurilor chiriilor!
  • Cerem ocuparea locuințelor goale! 
  • Gata cu executările silite! 

#stopevictions #stopdesahucios

More Reading

Post navigation

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.