E Vorba Despre Alegeri în Madrid: Minori imigranți neînsoțiți

În primul rând, nu trebuie să mai folosim termenul menas pentru minorii imigranți neînsoțiți. Acesta este un acronim pentru menores extranjeros no acompañados (minori străini neînsoțiți) –cu alte cuvinte, copii care își părăsesc țara de origine neînsoțiți de un adult.

În ultimii ani, cuvântul menas a fost însușit de extrema dreaptă pentru a crea o cultură de xenofobie în jurul fenomenului imigrației, profitând de prezența minorilor imigranți neînsoțiți. 

Partidul de extremă dreaptă Vox a lansat cea mai agresivă campanie electorală de până acum. 

Începând cu marți dimineață, cetățenii din Madrid au fost bombardați de un poster Vox imens afișând două persoane: o femeie în vârstă și un băiat cu glugă (prezentat de presa din Spania ca un adult) cu o bandană peste nas și gură. Posterul condamna asistența legală oferită minorilor neînsoțiți. Un protest public a urmat, care cerea îndepărtarea sa din stațiile de metrou și tren. Semne de întrebare au apărut despre motivul permiterii inițiale ale acestui poster. În ciuda unei plângeri din partea celor de la Más Madrid către procuratură, propaganda rasistă promovată de Vox continuă să fie vizibilă. 

Miercuri seara, într-o dezbatere electorală televizată, candidata Vox, a fluturat posterul către camere. Canalul de televiziune nu a adresat propaganda rasistă și falsă, și dezbaterea a continuat fără adresarea acestui element nociv. 

Copiii nu pot fi folosiți ca o strategie electorală pentru a câștiga voturi. 

… afirmă organizația antirasism Ex-Menas Madrid, o platformă dedicată apărării drepturilor celor mai tineri dintre imigranți.

Majoritatea acestor tineri sunt marocani, 68%, urmată de Guinea Conakry (8.4%), Algeria (5.2%), Mali (4.5%) și Coasta de Fildeș (3.5%). Aproximativ 92% sunt băieți, și doar 8% fete. Majoritatea imigranților minori neînsoțiți vin pe mare, parcurgând un itinerariu extrem de periculos, care rezultă în mii de morți anuale. Acești copii fug de abandonul instituțional din țările lor de baștină, precum și lipsa oportunităților educaționale și laborale. Odată ajunși în Spania, au de-a face cu un concept nou: rasismul, ceea ce partidele de stânga promit să adreseze. 

Partidele de dreapta vs stânga:

Stânga vrea să crească numărul de oficii care adresează problema inclusivității sociale și emancipării imigranților minori neînsoțiți, și să creeze mai multe activități socioculturale și sportive pentru a asista integrarea lor în societate. Este esențial ca acești copii să fie îngrijiți până la atingerea vârstei de 18 ani, pentru a evita posibilitatea ca aceștia să devină persoane fără adăpost, ceea ce în paște pe mulți dintre ei. 

De asemenea, partidele de stânga plănuiesc extinderea dreptului de vot pentru toți rezidenții în alegerile regionale, precum aceasta din 4 mai, prin îndemnarea guvernului central să modifice Actul Instituțional de Reprezentare a Persoanelor (LOREG).

Partidele de dreapta doresc să închidă centrele pentru copiii imigranți, și centrele culturale islamice, și de asemenea să taie fondurile pentru programele de integrare socială. Continuă cu propaganda rasistă și stigmatizantă împotriva copiilor refugiați, tinzând spre argumente rasiste și xenofobice ce nu își au locul într-o societate modernă și progresistă.

Și eu cu cine votez?

  • Cerem creșterea fondurilor și asistenței pentru copii imigranți! 
  • Cerem întreținerea centrelor de ajutor! 
  • Cerem dreptul de vot pentru imigranți!
  • Cerem oprirea rasismului!

#nometiquetes

More Reading

Post navigation

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.